PolitieAantal aanhoudingen van nepagenten sterk gestegen

Aantal aanhoudingen van nepagenten sterk gestegen

Dit jaar heeft de politie al 167 verdachten aangehouden die zich als agenten voordeden om anderen op te lichten. Het aantal incidenten met deze nepagenten is vooral in de laatste drie maanden sterk toegenomen, met ongeveer 3400 geregistreerde gevallen tot eind augustus. Criminelen maken gebruik van babbeltrucs om slachtoffers te bedriegen, vaak door zich voor te doen als (wijk)agenten en vervolgens bankpassen, contant geld of sieraden te stelen.

De stijging van het aantal incidenten met nepagenten is vooral merkbaar in de eenheden Den Haag, Oost-Brabant en Oost-Nederland, terwijl de Eenheid Amsterdam geen toename heeft laten zien. Landelijk projectleider Senioren & Veiligheid, Sybren van der Velden Walda, benadrukt het belang van bewustwording. “Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de werkwijze van deze criminelen, hoe weerbaarder ze zijn. Met meer meldingen en aangiftes kan de politie gerichter actie ondernemen tegen deze oplichtingspraktijken.”

Nepagenten benaderen vaak oudere mensen telefonisch en doen zich voor als wijkagent. Ze gebruiken daarbij soms de naam van een echte wijkagent en vertellen dat er een inbraak heeft plaatsgevonden in de buurt. Ze bieden vervolgens aan om waardevolle spullen veilig te bewaren, waarna echte of nepagenten aan de deur komen om de spullen op te halen. Slachtoffers worden onder druk gezet om snel te handelen. De politie roept op om altijd aangifte te doen, ook van pogingen tot oplichting, en de telefoonnummers van nepagenten te bewaren en te delen met de autoriteiten.

spot_img