Den Haag – Na een verwoestende explosie, gevolgd door een brand en de gedeeltelijke instorting van een portiekflat aan de Tarwekamp in Den Haag, is het Urban Search and Rescue-team (USAR) ingezet om slachtoffers te redden. Het incident vond plaats zaterdagochtend rond 06.15 uur en heeft grote schade aangericht.
De explosie bracht een deel van de flat met garageboxen en woningen erboven volledig naar beneden. Direct na de explosie brak brand uit, die ook geparkeerde auto’s voor de flat in vlam zette. Tot nu toe zijn vier slachtoffers vanonder het puin gehaald, terwijl de brandweer rekening houdt met mogelijk twintig mensen die nog vastzitten.
USAR
USAR, een elite-eenheid met internationale expertise, is cruciaal bij deze complexe reddingsoperatie. Met speciaal opgeleide speurhonden, geavanceerde apparatuur zoals warmtecamera’s en bouwkundige expertise zoeken zij in de instabiele puinmassa naar overlevenden. Het gaat om één reddingsgroep en vier speurhonden. Het USAR wordt ingezet als aanvulling op de inzet van de lokale hulpdiensten. De combinatie van instortingsgevaar en de nasleep van de brand bemoeilijkt de zoektocht. Het is nog onbekend of en hoeveel mensen er onder het puin liggen. Er zijn ongeveer 5 tot 7 appartementen ingestort.
Grootschalige hulpverlening
Naast USAR zijn brandweerkorpsen uit omliggende regio’s, extra ambulances en traumahelikopters opgeroepen. Samen coördineren zij de reddingsoperatie, terwijl de politie het gebied heeft afgezet en omliggende woningen uit voorzorg heeft geëvacueerd.
Burgemeester Jan van Zanen sprak zijn steun uit voor de getroffenen en de hulpverleners. “De situatie is hartverscheurend, maar ik ben diep onder de indruk van de professionaliteit en toewijding van alle hulpdiensten.”
De oorzaak van de explosie wordt nog onderzocht. De reddingsoperatie gaat onverminderd door, met de hoop om nog meer overlevenden te vinden.
USAR eerder in Den Haag
Het USAR werd al eens eerder ingezet in Den Haag. Op 27 januari 2019 vond er ook al een explosie plaats in Den Haag. Zij werden toen ingezet na een gasexplosie in de Jan van der Heijdenstraat. Zij werkten daarbij samen met de lokale hulpdiensten en de STH-teams van Hollands-Midden en Gelderland-Zuid. Bijna acht uur na de instorting werd nog een slachtoffer levend onder het puin vandaan gehaald.