PolitieMinder incidenten bij voetbalwedstrijden, en meer relschoppers voor de rechter

Minder incidenten bij voetbalwedstrijden, en meer relschoppers voor de rechter

In het seizoen 2023/2024 is het aantal wanordelijkheden en incidenten in het betaald voetbal voor het tweede jaar op rij afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Veiligheidsmonitor van de KNVB. Het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden, geregistreerd in de Ketenvoorziening Voetbal (KVV), daalde van 725 in 2022/2023 naar 616 in 2023/2024. De grootste daling werd gezien in de Eredivisie. Ondanks deze afname blijven vuurwerk en geweld tegen gezagsdragers de meest voorkomende incidenten.

De aanpak van het OM en de politie richt zich op een ‘high trust – high penalty’-beleid, waarbij goedwillende supporters gastvrij worden behandeld, maar raddraaiers streng worden aangepakt. Volgens hoofdofficier René de Beukelaer en Peter Holla van de politie draagt de samenwerking tussen verschillende partijen bij aan de positieve trend.

Het OM registreerde 323 verdachten van voetbal-gerelateerde misdrijven, zoals geweld, vernieling, discriminatie, en het gebruik van vuurwerk en drugs. Dit is een daling ten opzichte van de 422 verdachten in het seizoen daarvoor. In 287 zaken werd een beslissing genomen, waarbij in 54% van de gevallen een dagvaarding werd uitgegeven, een stijging ten opzichte van vorig jaar. In 50% van de gevallen werd een gevangenisstraf opgelegd, terwijl 40% een taakstraf kreeg. Ook werden er 38 stadionverboden opgelegd, soms gecombineerd met een meldplicht.

Uit de Veiligheidsmonitor van de KNVB blijkt dat zowel het aantal incidenten in stadions als het aantal onderzoeken naar wanordelijkheden opnieuw is afgenomen.

spot_img