NieuwsOnderzoek: Onveilig Werkklimaat bij Politie Rotterdam

Onderzoek: Onveilig Werkklimaat bij Politie Rotterdam

Rotterdam, 20 augustus 2024 – Bij de politie in Rotterdam heerst een “sociaal onveilig werkklimaat”. Dat meldt NRC op basis van een onafhankelijk onderzoek dat door de politie zelf is uitgevoerd. Al langere tijd zijn er klachten over het politieteam in Rotterdam-Centrum, waar ongeveer 230 agenten werken.

De klachten hebben betrekking op racisme, discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag, pesten, overmatig alcoholgebruik, en buitensporig geweld tijdens het werk. De Nederlandse Politiebond drong aan op een diepgaand onderzoek naar deze problemen, waarna de politie Rotterdam opdracht gaf om dit te laten uitvoeren. Hoewel de onderzoeksresultaten al in juni beschikbaar kwamen, zijn deze binnen besloten kringen gehouden om lekken te voorkomen, aldus NRC. Politieagenten mochten het rapport alleen onder toezicht van een leidinggevende inzien.

Racisme en Seksisme

NRC sprak met zes agenten die betrokken zijn bij het team en die anoniem willen blijven. Zij bevestigen dat racisme en seksisme veel voorkomen binnen het korps. Volgens een van de agenten zijn sommige collega’s hierdoor langdurig ziek geworden, terwijl de daders ongemoeid blijven. Een Surinaamse agent die al dertig jaar in dienst is, vertelt hoe hij racistische opmerkingen moest incasseren, zoals “Jij hebt zeker weer alle bananen opgegeten” wanneer de fruitschaal leeg was, en andere beledigingen over zijn huidskleur.

Daarnaast blijkt uit gesprekken met NRC dat er binnen het korps ‘bangalijstjes’ circuleren, waarin vrouwelijke collega’s worden beoordeeld op hun uiterlijk en “seksuele mogelijkheden”. Ook zou er sprake zijn van overmatig alcoholgebruik tijdens ‘bindingsdagen’, waarbij agenten stiekem sterke drank meenemen.

Geweld tegen Burgers

Sommige agenten melden ook dat hun collega’s buitensporig geweld gebruiken tegen burgers. Ze beschrijven hoe wapenstokken worden ingezet en mobiele telefoons van burgers worden vernield, wat zij zien als een te harde aanpak van uitgaansgeweld.

Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke heeft tegenover de krant geen commentaar gegeven. Een woordvoerder van de politie verklaarde aan NRC dat de situatie onaanvaardbaar is en dat er inmiddels gewerkt wordt aan een plan om een duurzaam veilig werkklimaat te creëren.

spot_img